Микола ГОЛОМША. Із українського фронтового щоденника. Аналіз війни, допомоги партнерів і пропозиції

Микола ГОЛОМША. Із українського фронтового щоденника. Аналіз війни, допомоги партнерів і пропозиції
258581 ПЕРЕГЛЯДІВ

8

Аналіз війни, допомоги партнерів та пропозиція озвучити план дій України показує, що половинчаста допомога Україні, затримки у наданні допомоги, недотримання строків, неповнота надання допомоги…. А далі безкарна поїздка путіна до монголії, не важливо яку мотивацію озвучує ця країна, вибачте, але невмотивована стриманість Заходу у ненаданні дозволу Україні бити вглиб російської території, по мілітарних обʼєктах агресора, відсутність принципової обʼєднаної дії в коаліції проти путінського режиму, – дає надію путіну, що він може ще діяти далі, лякати Україну і Захід ядерною зброєю, вдаватись до провокацій. В такому випадку він і надалі буде пробувати оголосити «всєобсчую»  мобілізацію, формування мордору, щоб ще і ще виснажувати і бомбити Україну, бо чинна демократія обʼєктивно, із своїми правилами і законами, не може зрівнятись в оперативності з диктаторськими режимами. 

До речі, тут, як я вже писав раніше, потрібно змінювати і спрощувати регламенти у реагуванні на такі виклики і надавати право лідерам країн і їхнім урядам адекватно, без формальних процедур,  використовувати всі повноваження, як виключення, для локалізації агресивних дій і зусиль. Тому для перемоги потрібна спартанська лавина обʼєднаних країн духом і силою зброї, духу і засобів. Насамперед – це міжнародно-політичний фактор. Мається на увазі створення антипутінської коаліції на базі "Рамштайну", підписантів безпекових угод, обʼєднань країн-партнерів, які надають Україні посильну допомогу. 

Чинна коаліція, як колись антигітлерівська, буде мати можливість орієнтуватись у потребах на полі бою і оперативно забезпечувати всі потреби. Створений координаційний центр буде чітко орієнтуватись у використанні сил, засобів і коштів, що дисциплінує і мінімізує будь-який меркантилізм та корупцію, що не менш важливо – не дасть рашистам розхитувати ситуацію брудними "вкидами". Коаліція наявно сформує стратегію і тактику дій у примушуванні путінського режиму до миру і виведенню всіх військ ворога та звільнення окупованих територій. 

По-друге, це не дасть можливості путіну плекати надію на поглиблення ескалації і знищення України за принципом хворої його уяви, що «побєдітєлєй нє судят». Законність створення такої коаліції має повну правову обґрунтованість, закріплену Рішенням Генасамблеї ООН, яка визнала світовий злочин путіністів – вторгнення – і зобов'язала вивести всі війська окупантів з України. 

Хочеться нагадати, що участь окремих країн в коаліції не суперечить Статуту НАТО і не може трактувати участі НАТО у прямому протистоянні з агресором, як це намагаються трактувати всі путіністи, які зуміли нейтралізувати ООН у виконанні ними своїх прямих обовʼязків зупинити агресора, виконати Рішення своєї ж Генасамблеї та розділу 7 власного Статуту, тому дискусії тут марні.

 

Тільки обʼєднання проти зла може його зупинити!

9

На риторику путлєра щодо дозволу бити далекобійною західною зброєю вглиб російської території, що, мовляв, це буде участь цих країн і НАТО в агресії рф проти неї на боці України.

Ну, по-перше, рашистам «можна» не тільки своєю зброєю бити по мирних територіях України, а й використовувати шахеди, ракети ірану і північної кореї. Тобто «по-щучьєму вєлєнію» їм це дозволено – вбивати дітей в лікарнях, сімʼї в будинках в Україні…

Але хочу нагадати, що Генасамблея ООН за участю всього основного світового представництва – визнала агресію і вторгнення рф в Україну незаконним, зобовʼязала рф вивести всі війська з наших територій.

Це дає право всім силам доброї волі світу надавати Україні військову і іншу допомогу. Україна, отримавши допомогу від світового співтовариства, насамперед від США, Великої Британії, Німеччини, Франції, Норвегії і багатьох інших країн-партнерів, відповідно до Міжнародного права, Статуту ООН, якщо не казати вже про Будапештський меморандум, який прямо змушує США і Велику Британію надавати допомогу Україні, та правила ведення війни, – має право бити вглиб російської території і вживати інших адекватних – саме адекватних – заходів зі знищення логістики ворога, завдавати ударів по мілітарних та допоміжних обʼєктах, зокрема аеродромах, складах з боєприпасами, технікою озброєння, логістиці й іншому.

Все це передбачено розділом 7 Статуту ООН із залучення Миротворчих сил, але, на жаль, через страусину політику Гутерріша Україні приходиться самій захищатися і примушувати, відповідно до Статуту ООН, рф до миру. Вся відповідальність за наслідки покладається на агресора, так як це витікає з норм Міжнародного права. Риторика кремля нікчемна і є наслідком хворої уяви путіна, який є терористом номер один, який у своїй діяльності усупереч тверезому глузду, як диктатор, задіяв цілу державну машину і власні збройні сили, міністерства яких уже прозвали мінубивствами.

Тому вважається на часі – для зупинення агресії путлєра – створення Антипутінської коаліції з припинення світового злочину рф, як це слідує із Статуту ООН і Рішення Генасамблеї, яка зобовʼязала рф припинити агресію. Одночасно вже давно потрібно визнати росію державою-терористом, позбавити її членства в Радбезі ООН, де вона і так незаконно перебуває, поставити додаткові питання про визнання путіна і його режиму у скоєнні міжнародних воєнних злочинів і злочинів проти людяності через МКС. Хочеться піддати ентузіазму до дій країнам, що підписали двосторонні Угоди з Україною, діяти адекватно, узгоджено і відповідно до Міжнародного права, а Україні саме у цьому напрямі готуватись до роботи на полях майбутнього Саміту Генасамблеї ООН.

Ми опинились жертвою і в епіцентрі агресивної війни росії, де маємо задавати тон, пропонувати ініціативи доповнення змін до Міжнародних нормативів, оскільки чинні – не готові оперативно реагувати на субʼєктивні і ретельні рішення ворога і інших диктаторських режимів, які миттєво, без процедур, надають військову допомогу агресору, ігноруючи принципи Міжнародного права і правопорядку, насамперед Статуту ООН. Загроза світопорядку полягає у світовому злочині, скоєному членом Радбезу ООН, аж язик не повертається таке говорити. Тут слід відзначити позитивно риторику Кандидата в Президенти США Камали Гарріс, яка в агресії рф обернула свій погляд до принципів Міжнародного права, демократії, на безумовне дотримання Статуту ООН, а не на політинаські заяви про якісь «домовленності» про «мир» на тлі мільйонів загиблих, геноциду і етноциду українського народу!

 

10

Озвучену позицію трампістів щодо замороження війни в Україні, розмежування вже окупованих українських земель за окупантами й іншого можна назвати ганьбою, яка солідарна і має якусь незрозумілу залежність від путіна та не має ніякого інтересу на користь американського народу.  Хіба в інтересах американського народу – підтримка диктаторських режимів, «прощення» багатомільйонних жертв в Україні міжнародним злочинцям, «прощення» світового злочину, який констатований Генасамблеєю ООН? Виходить, що для команди Трампа не існує Міжнародного права, Статуту ООН, принципів демократії, прав людини і – найголовніше – верховенства права у світі. Хочеться задати питання команді Трампа, чи це означає, що в їхньому розумінні у світі має правити хаос і меркантилізм, диктаторські режими, брудна політика і сила, що всі велетенські жертви війни в Україні: сотні тисяч убитих, поранених, інвалідів, мільйони біженців, розвалені, зруйновані – розбиті килимовими бомбардуваннями міста і села, сотні тисяч міжнародних воєнних злочинів, злочинів проти людяності – якоюсь дивною палочкою трампістів мають бути прощені диктаторському режиму путіна? Звідси напрошується питання – якою нелюдською, безбожною має бути залежність  Трампа, щоб кинути під ноги путіну міжнародну Феміду і зганьбити символ Статуї Свободи?

Маю питання до республіканців, що споконвіків сповідували принципи Міжнародного права, демократії – були завжди взірцем захисту прав людини, противниками меркантилізму і популізму у державній політиці. Невже ви увійдете в історію, яка зафіксує вашу солідарність з путіним у вирішенні питання – засудити путінський диктаторський режим, який проклинає зруйнована Україна і весь демократичний світ, мільйони біженців, сотні тисяч дітей-сиріт, вкрадених путінським режимом українських діток, над якими знущаються «усиновлювачі» агресора,  сотні тисяч інвалідів, людей, що втратили рідних, житло і засоби до існування після їхнього «освобождєнія», чи – підтримка путіна ціною брудної політики? Невже все це ганьбою буде висіти в історії над пустослівними заявами політиканів заради влади і задоволення власних владних амбіцій?

Ми вдячні американському народові і чинній зараз підтримці Президента, Конгресу і Сенату США, які надають, ну, просто рятівну допомогу Україні – демократичній позиції Америки, яка демонструє панування верховенства права, зокрема демократів і республіканців, до речі, останні, демонструючи прагнення перемоги над злом, вимагають надання Україні законного права бити далекобійною американською зброєю вглиб російської території по мілітарних обʼєктах, щоб змусити агресора припинити агресію і покинути анексовані території злочинний кремлівський режим в Україні.

Час визначитись, хто на боці Бога і демократії, Статуту ООН, принципів Міжнародного права, а хто на боці сатани і диктаторського режиму. Волелюбний український народ ніколи не змириться із анексією і прикриттям злочинів і буде боротись до переможного кінця, допоки останній окупант не покине українську землю. Хай вашими діями керує Бог! Слава Україні!

Микола ГОЛОМША, правознавець, член Ради Незалежного Медіа Форуму

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media
Мої відео