Перший електротрамвай винайшов українець...

Перший електротрамвай винайшов українець...
153275 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як би люди жили без громадського транспорту? Мабуть, мали б кращу мережу доріг, кількість автомобілів перевищувала чисельність людей, а скільки шуму було б!.. Нині ж один автобус може замінити використання з десяток машин, потяг метро – можливо, сотню-пів, рейс "Укрзалізниці" – до півтисячі. Декотрі ж види громадського транспорту стали невіддільною частиною обличчя міста. Серед них – трамвай, без якого складно уявити Львів чи Поділ у Києві...

Першу трамвайну лінію збудували якраз у місті лева, а перший запуск (в ролі робочої сили виступали коні) відбувся 25 листопада 1879 року. Електрифіковану систему створив український винахідник Федір Піроцький, і завдяки його відкриттю 1892 року в Києві появився перший електричний трамвай. Наступним інновацію впровадив Львів – 1894 року. У травні 1897 року вантажний трамвай запустили в Житомирі, 1899 – пасажирний. Також було створено системи в Кропивницьку, Чернівцях та Кременчуці.

Нині трамвайні мережі існують у 18 містах України (5 з них перебувають на тимчасово окупованих територіях): Вінниці, Горлівці, Дніпрі, Донецьку, Дружківці, Євпаторії, Єнакієвому, Житомирі, Запоріжжі, Кам'янському, Києві, Конотопі, Кривому Розі, Львові, Маріуполі, Миколаєві, Одесі та Харкові. Ще у трьох: Авдіївці, Краматорську та Костянтинівці – роботу напередодні повномасштабного вторгнення було зупинено з різних причин.

 

Влад ДЯДИН

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media
Мої відео