Юрій ЩЕРБАК: За будь-яких історичних обставин треба боротися за національні скарби

Юрій ЩЕРБАК: За будь-яких історичних обставин треба боротися за національні скарби
67853 ПЕРЕГЛЯДІВ

На Чернігівщині Музей Фундації Петра Тронька у Веприку після евакуації й повернення експонатів відновив свою роботу.

Першими відвідувачами були учні шкіл Бобровицької і Новобасанської громад. Їх гостинно зустрічав й екскурсію по музею проводив організатор проекту відродження музею, Заслужений журналіст України, засновник і видавець низки українських періодичних видань, головний редактор журналу «Пам’ятки України» Анатолій Сєриков. Він ще в 2015 році передав безоплатно родинну будівлю під цей музей, тоді ж його і відкрили для відвідувачів.

До початку повномасштабного вторгнення російських окупантів на українську землю (до зими 2022 року) музей відвідали декілька тисяч місцевих жителів і туристів, зокрема зарубіжних. Напровесні 2022-го волонтери і представники громади евакуювали музейні експонати на Львівщину.

Нещодавно їх повернули у Веприк. Відновити культурно-мистецьку діяльність музею допоміг Український Культурний Фонд. Над реекспозицією Музею Фундації академіка, Героя України Петра Тронька, як то кажуть в народі, днював і ночував організатор проекту Анатолій Сєриков. Тож і роботу з відновлення завершили навіть раніше, ніж планували. Постаралися над цим і волонтери, просто небайдужі до історії краю односельці. 

Першу групу екскурсантів з трьох навколишніх сіл організував директор Козачанської школи, талановитий історик Мирослав Васильович Партатус. Вчитель і екскурсовод залишилися задоволені тим, що багато учнів зацікавились почутими в музеї історичними фактами з життя видатного українського оборонця національної спадщини Петра Тронька, зробленим ним для розвитку й розквіту культурної спадщини. Допитувалися учні й стосовно окремих старовинних експонатів, дехто бачив їх вперше. З’явилися в музеї й подарунки від знаменитих українців, зокрема й від родини Богдановичів. Ними зацікавилися відвідувачі, що водночас допомагали наводити порядок у відновленому музеї. 

Як видно, з першого дня відновлення роботи Музею Фундації українця з великої літери, подвижника збереження й примноження національного культурного спадкового багатства стане просвітницьким для всіх українців та наступних поколінь.

З цією видатною подією організаторів проекту, і безпосередньо Анатолія Сєрикова, привітав Юрій Щербак, письменник, Надзвичайний і Повноважний посол України, Голова Ради Незалежного українсько-польського Медіа Форуму: «Шановні співвітчизники, патріоти, всі, кому небайдужа доля історичної й культурної спадщини України! Вітаю з відродженням народного музею великого українця Петра Тимофійовича Тронька у Веприку, на славній Чернігівській землі, звільненій з-під російської кривавої окупації. Цей, здавалося б, маленький крок у відновленні українського духу, українських цінностей має велике символічне значення. Він свідчить про невмирущість народної волі відродити пам'ять минулого в ім'я майбутнього існування української цивілізації. 

Постать Петра Тронька, який у роки комуністичного лихоліття дбав про збереження української спадщини, є знаковою сьогодні, під час визвольної війни проти рашизму – бо показує, що за будь-яких історичних обставин можна і треба боротися за національні скарби, за ідеали Тараса Шевченка.

Складаю велику подяку організатору і розпоряднику музею пану Анатолію Серикову. Знаю, за яких важких умов довелося діяти пану Анатолію, аби відродити музей, подарувати йому друге життя. З таких малих подвигів складається велика картина відродження України, яка не вмре і не загине, маючи таких людей».

#запідтримкиУКФ 

Григорій ВОЙТОК

 

Теги: #запідтримкиУКФ, Independent Media Forum, Незалежний Медіа Форум
Автор: uacenter.media
Мої відео