Любов МАРХОТКО врятувала музей у селі Веприк

Любов МАРХОТКО врятувала музей у селі Веприк
394113 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

На жаль, доля цього закладу склалася непросто на початку російсько-української війни. Коли російські війська наступали на Київ наприкінці лютого 2022 року, село Веприк разом із сусідніми Новим Биковим і Новою Басанню були окуповані. Вороги творили нечувані безчинства по селах – вбивали, грабували, руйнували, а при відступі – мінували.

Музей Фундації академіка Петра Тронька тоді опинився практично бездоглядним. Директор і засновник іще у середині лютого поїхали у відрядження. Родина доглядачів не витримала психологічної напруги, постійної артилерійської канонади, і виїхала у тил в Черкаську область. Музей могли будь-якої хвилини розтягти, понищити російські окупанти або мародери.

І тут визвалась Любов Арсентіївна Мархотко, яка все життя прожила у Веприку, працювала у колгоспі, лікарні та школі, має серед односельців авторитет мудрої і щирої людини.

Ризикуючи своєю безпекою, Любов Арсентіївна разом з чоловіком Михайлом Васильовичем і внуком Назаром під час окупації оберігала будинок музею та його експонати, ночувала тут, щоранку обходила садибу, піклувалася про систему безпеки, огорожу, клумби, садок, підтримувала температурний режим і чистоту у приміщенні музею. А потім допомогла волонтерам евакуювати цінні експонати музею на Львівщину.

– Активна громадянська позиція  щирої українки у збереженні культурної спадщини  на окупованій, а потім деокупованій території викликає наше захоплення і глибоку повагу. Дякуємо Вам, дорога Любов Арсентіївна, за сміливість у важкий час, непідробну людяність, тепло душі і безмежну доброту! – читаємо на Фейсбук-сторінці музею.

Напровесні 2022-го волонтери і представники громади евакуювали музейні експонати на Львівщину у звʼязку з близькими бойовими діями. Донедавна вивезені цінності зберігалися при церкві преподобного Амфілохія у містечку Мостиська біля польського кордону під опікою протоієрея Миколая (Петрущака) та голови церковного комітету пана Богдана Саварина.

Нещодавно, наприкінці серпня 2024 року, їх повернули у Веприк. Від Центру порятунку української культурної спадщини відомий музейник і громадський діяч, директор популярного Львівського фотомузею Роман Метельський особисто координував евакуацію і відправлення назад.

Відновити культурно-мистецьку діяльність музею допоміг Український культурний фонд. Над реекспозицією Музею Фундації академіка, Героя України Петра Тронька днювали і ночували, як кажуть в народі, Анатолій Сєриков і вся команда проекту. Тож і роботу з відновлення завершили навіть раніше, ніж планували. Постаралися над цим і волонтери Григорій, Мирослав, Олександр, Андрій, Данило, Роман, Владислав, просто небайдужі до історії краю односельці.

ДОВІДКОВО: 

Музей Фундації Петра Тронька відкрився 2015 року напередодні століття з дня народження видатного вченого, громадського й державного діяча, Героя України. Його найбільші досягнення – 26-томна енциклопедія «Історія міст і сіл України», Національний музей народної архітектури та побуту України, також він керував проектами створення й будівництва палацу культури «Україна», відтворення в Києві пам’яток часів Русі-України: Золотих воріт, Успенського собору Києво-Печерської лаври, Михайлівського Золотоверхого монастиря та інших історичних споруд. Приміщенням для музею Фундації стала родинна садиба головного редактора журналу «Пам’ятки України», заслуженого журналіста України Анатолія Сєрикова у селі Веприку на Ніжинщині (колишній Бобровицький район Чернігівської області). Як засвідчує меморіальна дошка на будинку, Петро Тронько бував тут неодноразово. До початку повномасштабного вторгнення російських окупантів на українську землю (до зими 2022 року) музей відвідали декілька тисяч місцевих жителів і туристів, зокрема зарубіжних.

Григорій ВОЙТОК

У «Фейсбуці» Музей Фундації Петра Тронька можна знайти за посиланням: https://www.facebook.com/ukraine.vepryk/ .

#запідтримкиУКФ

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media
Мої відео