В оточенні Зеленського йде жорстка боротьба

В оточенні Зеленського йде жорстка боротьба
17316 ПЕРЕГЛЯДІВ

Україна все більше заглиблюється у політичну турбулентність – про це у своєму профілі на Facebook пише політолог Олександр Кочетков. Зокрема, під час Курської операції дуже зіпсувалися стосунки між Головкомом Олександром Сирським та керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком, який раніше активно просував Сирського на посаду.

Для Сирського це призначення стало вершиною професійної кар’єри, він отримав величезні повноваження та прямий вихід на президента. Автор зазначає, що в Головкома з’явився синдром віри у власну правоту, а також диктаторський стиль керівництва. Відповідно, і раніше неоднозначна репутація Сирського у військах впала до ще нижчого рівня. 

Це не завадило Сирському розпочати власну політичну гру. Зараз він не виконує всі без виключення прямі вказівки і – що важливо – неформальні «побажання» Єрмака. Натомість керівник ОП провів кадрову «контрнаступальну операцію», здійснивши декілька перестановок у Кабміні та керівництві силових структур. Це значно посилило його можливість одноосібно формувати інформаційний порядок денний президента Зеленського. 

Як пише автор, за планом Єрмака повна «зачистка» інформаційного поля навколо президента мала відбутися після заміни керівництва ГУР, Генпрокуратури і судової влади. Опір очільника ГУР Кирила Буданова був прогнозованим, а от самодіяльність Сирського було сприйнято як невдячність і зраду.

Зараз на нарадах у ОП Єрмак регулярно підкреслює зневажливе ставлення до Головнокомандувача. Використовуються принизливі прізвиська на зразок «буратіно» або «солдафон». Сирський відповідає взаємністю – на його нарадах з військовим командуванням Єрмака називають «Аллою Борисівною» (за ініціалами А.Б.) та обурюються концентрацією влади в його руках.

Курська операція реабілітувала Сирського за попередні провали і різко підняла його статус в очах президента. Сьогодні доповіді від командування ЗСУ щодо ситуації на фронтах формуються виключно навколо Курської операції, все інше пом’якшується та відсувається на другий план. Таким чином, у президента Зеленського виникає спотворене уявлення про хід бойових дій і оманлива віра в те, що Сирський – це саме той, хто може привести Україну до перемоги.

Експерт наголошує на тому, що така ситуація у вищому керівництві є загрозливою для України, а єдиний, хто може припинити цю підкилимну боротьбу – це президент. 

Мої відео