Більшість українців хочуть виборів – результати дослідження

Більшість українців хочуть виборів – результати дослідження
15910 ПЕРЕГЛЯДІВ

22 жовтня у прес-центрі інформагентства «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція за результатами соціологічного дослідження «Оцінка громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інституцій (жовтень 2024 року)». Дослідження провела соціологічна компанія Active Group на замовлення БО «Фонд досліджень майбутнього».

Респондентам було поставлено запитання «За яких умов можна проводити вибори в Україні?» з варіантами умов. Майже чверть опитаних вважають, що вибори необхідно проводити за будь-яких умов і якомога швидше (23,6%). На думку 40,7% респондентів, вибори можливі лише після остаточної перемоги. 

В цілому 51,0% опитаних вважають, що вибори можуть бути проведені фактично під час війни, але за тих чи інших умов.

На запитання «Які органи влади слід переобрати найближчим часом?» більшість опитаних відповіла, що це Верховна Рада (73,2%). Друге та третє місця посідають вибори місцевих рад (47,3%) та місцевих голів (46,9%). 43,4% респондентів вважають, що найближчим часом необхідно переобрати Президента України.

Політичний експерт Тарас Загородній звертає увагу на те, що протягом 2024 року в Україні зростає суспільний запит на вибори. Причинами цього є високий рівень корупції, підвищення податків, занепад економіки, проблеми мобілізації та соціальна несправедливість. «З лютого 2024 року цей запит зріс майже в півтора рази і буде зростати надалі, оскільки громадяни розуміють, що це легальний механізм зміни влади. Тож якщо влада не буде вирішувати проблеми, то зростатиме запит на вибори», – каже Загородній.

Мої відео