Значення та процес бойового злагодження військових підрозділів

356553 ПЕРЕГЛЯДІВ

Після обов’язкового проходження всіма мобілізованими базової, а деякими з них ще й фахової підготовки починається найскладніший етап навчання – бойове злагодження військових підрозділів. На цьому етапі створюються умови, наближені до справжньої війни.

Багатотонний танк Т72 – це основний бойовий танк російської армії. Він проїжджає повз засідки, де сидять військові. Це називається "обкатка танком". Після цього бійці мають уразити техніку гранатою. На завдання виїжджає і бойова машина піхоти, за нею сама піхота. Для того що відтворити справжнє поле бою, інструктори заклали вибухові установки, зокрема, тротилові шашки, які за командою імітували вибух.

Таке злагодження військових підрозділів – це один з елементів роботи командирів з підготовки боєм. Дмитро Красильников, командувач ОК «Північ», розповів про цей процес наступним чином. По-перше, в процесі закріплювалися індивідуальні навички особового складу, які вони отримали ще до того. І ще прищеплювалися перші колективні навички, тобто навички діяти у складі підрозділу, розуміти один одного, замінювати один одного. І таким чином коли вони виконували певні задачі, які в першу чергу належать до елементів наступального бою (подолання перешкод, знищення противника в траншеї, проведення контратаки), тут вони, уже діючи у складі відділення, відпрацьовують всі ці завдання разом у складі відділення під керівництвом командира.

Одна з бойових машин, яка ще недавно, була технікою росіян, після відступу ворога з Чернігівщини, тепер допомагає нашим військовим. Як розповіли бійці, машина була у поганому стані, її відремонтували й довели до ладу.

Гранатометник відпрацьовує РПГ по імітованих ворожих позиціях. Стріляти бойовими снарядами й не жаліти патронів під час бойового злагодження – запорука успішного бойового завдання вже на полі бою.

Під канонаду обстрілів та густий дим військовий підрозділ проходить смугу перешкод, аби дістати боєкомплект та звільнити будівлю, де імовірно є ворог. На шляху – імітація поранених, вбитих, багнюка, вода, вогонь, дим та все те, що може зустрітися на справжньому полі бою.

Останній елемент – траншея з димом. Її військові вважають найважчою. І ось – бажане закінчення під оплески. І перші емоції! Бійці розповідають, що можуть рекомендувати кожному пройти таку смугу перешкод незалежно від фізичної підготовки. Бійці діляться враженнями: найстрашніше – це дим, оскільки його важко витримує дихальна система.

Тут є вчителі, спортсмени, будівельники, яки були у своїй професії під час мирного життя. Після 24 лютого вони вдягнули однострій та навчилися нової для себе справи задля захисту країни. Один з елементів – це організація взаємодії між підрозділами. Як розповідає Командувач об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв, взаємодія між підрозділами відпрацьовується у ході спеціальних занять. Головне – щоб кожен підрозділ прикривався вогнем, а також щоб кожен піхотинець не боявся йти вслід за розривами артилерії. Завдання було успішно виконане, розповідає Наєв. Кожен боєць мав можливість випробувати себе на стійкість. Були справжні підриви, імітація поранених, вбитих людей.

Та після всіх випробувань, всі в багнюці, але з посмішкою, всі військовослужбовці отримують відзнаки від генерала-лейтенанта Наєва.

Мої відео