Йов Кондзелевич – як біла пляма історії. Несподіване розкриття феномену

Йов Кондзелевич – як біла пляма історії. Несподіване розкриття феномену
178019 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ми дивуємось, скільки ще не знаємо про свою історію. Цьому сприяли і століття імперіалізму, під час яких знахідки вивозились до фондів москви чи петербургу, і непросте минуле, із тривалими та всеруйнівними війнами. Нині ж українці повинні по крупинці відновлювати істину – і народну пам'ять.

Зокрема, досить яскравим прикладом є відкриття феномену Йова Кондзелевича. Його твори часто порівнюють із шедеврами італійського чи Північного Відродження: роботи митця вирізняються довершеністю форм, кольорами, високим знанням анатомії. Тож не дивно, чому перша віднайдена праця автора – іконостас із церкви Богородчан – спричинила міжнародний розголос на зламі ХІХ і XX століть.

Надалі воєнний буревій змусив забути про Йова Кондзелевича й вивченню його творчості на понад півстоліття, поки ним не зацікавився тодішній студент Ленінградської академії мистецтв, у майбутньому – відомий мистецтвознавець, директор Львівської галереї мистецтв, академік Української академії мистецтв, Герой України – Борис Возницький. Молодика вразив іконостас із Богородчан, і наступні роки своєї діяльності він присвятив віднаходженню інших робіт митця та відкриттю його біографії. Завдяки невтомній праці дослідника ми дізнались про складну долю художника й визнаний та високо шанований тоді талант.

 

Андрій БЕРЕЖИНА

За матеріалами журналу "Пам'ятки України. Історія та культура":

https://ua-book.house/

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media
Мої відео